De druivensoorten, klimaat en bodem geeft de wijn een bepaald karakter en een bepaalde frisheid. De verschillende wijnlandschappen en liggingen bepalen ook mede de smaakstijlen.
De kwaliteitswijnen zijn dan ook beschikbaar in zowel klassiek droge, fruitige stijl (DAC Klassic of Wachauer Federspiel) als in een meer krachtige Reserve stijl (DAC Reserve, Spätlese trocken, Wachauer Smaragd) die meer bewaarpotentieel hebben.
Daarnaast kent Oostenrijk ook mousserende wijnen, fruitige rosés en lichtzoete (Spätlese en Auslese) tot zeer zoete dessertwijnen (Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein en Schilfwein) van wereldformaat.
Verder wordt er smaakaanduidingen op de fles vermeld wat aangeeft hoe zoet de smaak is:
Extra Trocken – Trocken – Halbtrocken – Lieblich en Suß.
Vanwege deze veelzijdigheid passen de Oostenrijkse wijnen perfect in het samenstellen van een menu. Niet voor niets dat Oostenrijkse wijnen hun weg gevonden hebben op de wijnkaart van gerenommeerde restaurants……