In 1114 gaf Graf Leopold III opdracht om hier een wijngoed te stichten omdat het klooster van de Congregatie van Augustijner kanunniken in gebruik werd genomen.
Dit jaar viert men dan ook uitbundig het 900 jarig bestaan. Het is niet alleen het oudste wijngoed in Oostenrijk maar met ca 110 ha aan wijngaardoppervlakte ook het grootste.
De wijngebieden zijn over 3 gebieden verdeeld: in de stad Wenen (waar Klosterneuburg tegenaan ligt) rondom het klooster in Klosterneuburg zelf en in Gumpoldskirchen en Tattendorf (Thermenregion).
Wat Stift Klosterneuburg bijzonder maakt is dat hier op initiatief van de Augustijner kanunniken de eerste wijnbouwschool in de wereld werd opgericht. Men noemde het “Höhere Bundesanstalt für Wein und Obstbau Klosterneuburg”. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een vooraanstaand instituut voor wijnbouw, wetenschappelijk onderzoek en studie.
Zo ontwikkelde professor Dr. Fritz Zweigelt hier de druivensoort Blauer Zweigelt in 1922, die nu een van de vooraanstaande rode wijndruiven van Oostenrijk is.
Ook nu nog leven er Kanunniken in de Orde van de heilige Augustinus, in dit jaar 2014 zijn er zelfs nog twee priesterwijdingen geweest en breidt het zich langzaam uit.
De verscheidenheid in bodemsoorten en klimatologische verschillen (ligging elke wijngaard is anders) maken het voor het klooster mogelijk om de verschillende druivensoorten telkens op het meest geëigende terroir te verbouwen. Bijvoorbeeld Klosterneuburg Hengsberg aanplant Grüner Veltliner; in Wenen de wijngaard Jungherrn voor de Weißburgunder en Pinot Noir en in Tattendorf op de Stiftsbreite St. Laurent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier dan het beste uit de druif naar boven komt.
Verder wordt de bodem ecologisch bewerkt, alleen inzet van organische bestrijdingsmiddelen en organische bemesting wordt toegestaan. Stift Klosterneuburg heeft nu ook het keurmerk Klimaatneutraal CO2 = 0 dit betekend natuurgetrouw beheren met zo weinig mogelijk uitstoot. Bio-energie en warmte terugwinning, warme die vrijkomt bij vergisting wordt hergebruikt etc.
Voor de wijnproductie staat het klooster een omvangrijk aantal kelders uit de Barok ter beschikking. Ze strekken zich uit over 4 etages tot een diepte van 36 meter onder het klooster. Buiten de hoogwaardige wijnen die het Stift maakt, produceert het ook Prädikatsweine, Sekt, maar ook brandewijnen uit eigen fruitteelt ontbreken niet. Vruchtensappen zijn ook een van hun specialiteiten.
Men heeft een continu streven naar kwaliteit. Innovatie en jarenlange ervaring en traditie kunnen dit bewerkstelligen. De wijnen worden gemaakt van handgeplukte uitgeselecteerde druiven uit de daarvoor geschikte wijngaarden. De fysiologisch zeer rijpe druiven leveren dan ook unieke wijnen met een krachtige structuur en karakter die men tevens lang kan bewaren. Niet voor niets staat Stift Klosterneuburg bekend als een van de beste wijnproducenten van Oostenrijk!
De vinotheek van het wijngoed oefent dan ook een bijzondere aantrekkingskracht uit voor iedereen die van zeer goede wijnen houdt. Deze vinotheek ligt in het in 1300 gebouwde keldergewelf. De combinatie met moderne architectuur brengt je in de juiste ambiance om er optimaal van te genieten.
Stift Klosterneuburg staat open voor publiek: een aanrader al dit moois te bezoeken!!!