“Ik maak de wijn primair voor mezelf; alleen de wijn die ik lekker vind, kan ik ook verkopen” (Meinhard Forstreiter)

De Bourgondisch uitziende Meinhard Forstreiter, geboren op 20 maart 1967, is opgegroeid in een bedrijf dat al sinds 1868 in familie bezit is. Het wijn maken zit dus al meer dan 100 jaar in het bloed van deze familie.
In 2001 nam Meinhard, samen met zijn vrouw Isabella, het bedrijf van zijn ouders over.
Het wijngoed is 28ha groot, behoort tot het wijnbouwgebied Kremstal en ligt in de oude wijnbouwgemeente Hollenburg, stadsdeel van Krems/Donau.
Historisch gezien, is bewezen dat in het Kremstal al ten tijde van de heilige Severin (400 jaar na Christus) wijnbouw werd bedreven.

Meinhard Forstreiter hanteert het uitgangspunt dat de kwaliteit van de wijnen in zijn wijngaarden groeit en dat het er uiteindelijk om gaat deze door de natuur geboden kwaliteit te behouden. Zijn basisvoorwaarden zijn dan ook: optimale verzorging en onderhoud van de bodem en de wijnranken, het secuur omgaan met het productieproces en zo min mogelijk ingrijpen in de kelder. De door de generaties heen opgebouwde wijnkennis en de jarenlange ervaring gaan hierbij samen met de inzet van geavanceerde technieken in het productieproces.

De meeste wijngaarden liggen langs de Donau en de druivenstokken groeien op hellingen iets naar het zuidoosten gericht (ongeveer 350 m boven de zeespiegel).
De bodem bestaat uit het zogenaamde “Hollenburger Conglomeraat” ; een onderlaag van verweringspuin en kalk, met daar bovenop een in dikte variërende lösslaag. Dit in samenspel met het bijzondere micro klimaat (pannonische warmte) levert uniek fruitige en peper kruidige bergwijnen.

Forstreiter

Vermeldenswaardig zijn de wijnen afkomstig van de wijngaard Schiefer, wat niet is afgeleid van het woord “puin”, maar zijn oorsprong vindt in Schiffberg. Deze wijngaard wordt al beschreven in het jaar 1318 en wordt officieel erkend. De gemiddelde hellingsgraad bedraagt 26%. Vanaf de Schiffberg werden de schippers die over de Donau vaarden door middel van vlaggen en vuur gewaarschuwd voor gevaren en piraten. Door de aanwezigheid van een smalle bosstrook worden de wijnbergterrassen hier beschermd tegen de westenwind waardoor de hitte er kan blijven hangen. De druiven worden er rijper en dat proef je terug in de wijn.

De productie omvat bijna uitsluitend droge witte wijnen, echter in goede jaargangen worden er ook zoete- en edel zoete wijnen gemaakt. 65 % van de aanplant is Grüner Veltliner, gevolgd door Riesling en Gelber Muskateller. De rode wijnen zijn van St. Laurent, Zweigelt en de Zinfandeldruif. Het merendeel van de rode wijnen laat hij rijpen op barrique. Gezien het terroir van de streek zijn het krachtpatsers met volle smaak van donker fruit. Zijn cuvée heet niet voor niets Das Mammut en wordt alleen in Magnum (1,5 ltr) geleverd….
Zoals (bijna) ieder Bourgondiër betaamd maakt natuurlijk een stokerij ook deel uit van het wijngoed. Hij gebruikt alleen fruit van de allerbeste kwaliteit waar hij daarna bijzonder smakelijke brandewijnen van maakt.

Neem contact op

Laat een bericht achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst.
0