Het wijngoed van de Familie Hutter uit de Wachau wordt al sinds generaties als familiebedrijf gerund. Het is inmiddels al Fritz Hutter III, die het grootste gedeelte van de dag in zijn wijngaard te vinden is of in zijn kelder om toe te zien op de kwaliteit van zijn wijnproductie. Zijn echtgenote Elfriede is voor de verkoop verantwoordelijk en zorgt voor het gastronomisch onthaal van de gasten die hun huiseigen “Heurigen” bezoeken. De beide kinderen, Fritz IV en Richard helpen ook al vlijtig mee in het ouderlijk bedrijf met –zoals de traditie betaamd, straks het bedrijf voort te zetten.
Fritz is zeer stellig in zijn zienswijze: wijn is een natuurproduct en daarom hecht hij bijzonder veel waarde aan een zoveel mogelijk natuurlijk productieproces.
Zijn filosofie: zoek het natuurlijke en tracht het kunstmatige te vermijden.
Alleen handenarbeid in de wijngaard en bij de oogst zijn toegestaan. Ook gaat hij met hart en ziel om met de wijn in de wijnkelder. Alleen om er op deze manier mee om te gaan kan hij wijnen met het bijzondere en onverwisselbare karakter produceren. Die niet alleen typerend zijn voor de regio Wachau maar die ook de invloed van de ligging/terroir weerspiegelt.
De Wachau, niet voor niets uitgeroepen door de UNESCO tot werelderfgoed. Bijna geen enkel ander wijnbouwgebied in de wereld kan een dergelijk verfijnde, mineraalrijke en elegante witte wijnen voortbrengen als de Wachau. Reden is het unieke “Terroir”: een resultaat van het samenspel tussen de aanwezige verschillende grondsoorten, het heersende klimaat en de Donau, die samen voor een continue luchtstroom zorgen. Het verschil tussen warme dagen en koele nachten maakt het mogelijk dat in de Wachau bijzonder aromatische wijnen worden geproduceerd. De wijnhellingen in de Wachau genieten wereldfaam. Zo ook de wijnhellingen van Fritz Hutter die zowel op de linker- als de rechter oever van de Donau gelegen zijn. De Loibenberg is uitgeroepen tot een van de beste terroirs van heel Oostenrijk.
Fritz Hutter legt zich vooral toe op de productie van hoog kwalitatieve Grüner Veltliners en Rieslings. In goede wijnjaren lukt het soms zelfs om hieruit een Beerenauslese of Trockenbeerenauslese te maken. Hij is lid van het samenwerkingsverband Vinea Wachau Nobilis Districtus en dat betekent dat ook hij zijn wijnen volgens de Codex Wachau in 3 verschillende categorieën conform een oplopende graad van rijpheid en alcoholgehalte op de markt brengt. Er worden 3 categorieën onderscheiden, Steinfeder (alc. 11.5 %), Federspiel (alc. 11.5 % – 12.5 %) en de Smaragd (vanaf 12.5%) de hoogste categorie en een van de meest waardevolle wijnen van de Vinea Wachau wijnboeren.