Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan Prowein 2013 maakte ik kennis met de wijnen van Weingut JbN. Franz Jägersberger, een imposante man, een levensgenieter en met een nog grotere passie: het wijn maken.
Maar niet zomaar wijn maken: hij laat eerst de druiven indrogen gedurende een week of drie zodat 60 tot 70 % van het vocht in de druif verdampt is voordat er vergist en geperst wordt. U kunt zich voorstellen hoe geconcentreerd dit overgebleven sap is!

Franz, liefhebber van volle sterke wijnen, was al geruime tijd op zoek naar een methode om wijn te maken die voldeed aan zijn eigen smaak. Hij vond dit in Italië (Valpolicella): de werkwijze voor het verkrijgen van Amarone wijnen, die ook gemaakt worden van ingedroogde druiven. Franz heeft deze methode echter verder verfijnt en gebruikt ook dezelfde gist als in Italië. Deze speciale gist sterft pas af bij een alcoholpercentage van 20% alcohol, zodat hoge alcoholpercentages gehaald kunnen worden.
Het grote verschil tussen zijn en de Italiaanse methode is het gebruik van druivensoorten.
Franz gebruikt drie hoogwaardige druivensoorten voor zijn wijnen, namelijk: Blauer Zweigelt, Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon.
Deze druiven staan enkele kilometers uit elkaar, gescheiden door een bos, aan de voet van het Rosaliagebergte (wijnregio Neusiedler Hügelland). Er is weloverwogen aangeplant. Aan een kant (warmere kant) van het bos staan de Cabernet Sauvignon en de Blaufränkisch en aan de aanzienlijk koudere kant (door de wind vanaf de Alpen) de Zweigelt druivenstokken.

De wijnen die Franz produceert zijn uniek voor Oostenrijk! Daar het zo een bewerkelijke methode is, is de productie laag maar van ongekende kwaliteit.
Hij produceert met name droge wijnen, met lage restsuikers en een alcoholpercentage tussen 17 en 20% , de Rosolo én een zoete wijn, de Rosalito (restsuiker ±200 gr en alc.% 14%).

Als operaliefhebber heeft hij de Rosolowijnen de namen Senza Rancor en Babbino Caro gegeven. Deze wijnen kunnen zeer lang bewaard worden minimaal 20 jaar of langer. Na 20 jaar bereikt de wijn zijn top (kwalitatief gezien) maar daarna verandert het geur- en smaakpallet maar blijft geweldig!!
Aan deze kwaliteit hangt natuurlijk een prijskaartje, maar iedere wijnliefhebber zal hem op zijn waarde weten te schatten. Het is een exclusieve wijn waarvan je druppel voor druppel geniet en waarbij fantastische smaken als vijgen, rozijnen, drop te onderscheiden zijn.

Franz-01

Franz Jägersberger is een echte perfectionist en overtuigd van de kwaliteit die hij maakt. Zo stuurde hij de Senza Rancor en de Babbino Caro naar de Wine Awards China: beide wijnen werden onderscheiden met een gouden medaille. De weg naar Hong Kong werd geplaveid, ook hier won hij dubbel goud. Ook in eigen wijnland blijven zijn wijnen niet onopgemerkt. Het toonaangevende Falstaff waardeerde de wijnen met een droomwaardering 90 – 95 punten!

Neem contact op

Laat een bericht achter dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst.
0